Funderar du på att köpa hus? Glöm inte att kolla efter mögel. Något som många glömmer att tänka på är rörande besiktningen och litar blint på att säljarens besiktningsman hittat allt som köparen bör veta, men så är det dessvärre inte alla gånger. Här är allt du behöver känna till om mögel och besiktning.

När man köper hus är en mögelsanering troligtvis inte det första man vill spendera varken tid eller pengar på, så hur ska man då veta att hemmet är mögelfritt? Bra att känna till är att man ofta kontrollerar just mögelangrepp vid besiktningen som görs innan en bostad ens läggs ut till försäljning, men denna fokuserar mest på det ytliga. Mögel kan finnas trots godkänd besiktning och enligt Stefan Edin som arbetar som byggteknisk rådgivare på Villaägarna är mögel dessutom mest vanlig i krypgrunder och uppe på kallvindar – och det är inte ställen som besiktningsmännen kontrollerar fullt så grundligt tyvärr. Därför är ett råd till alla som planerar att köpa hus, eller sommarstuga för den delen, att alltid ta för vana att anlita ett företag som kan besiktiga besiktningen så att säga och just då kontrollera dessa platser extra noggrant. Bra att känna till är då att mångt om mycket från denna besiktning kan gå under termen ”dolda fel” vilket är något man kan läsa mer om hos Vi i villas frågelåda i ämnet. Tänk bara på att säkerställa så detta sker i samråd med vad som gäller för köparens undersökningsplikt, vilket kan vara grund till att felet inte räknas som dolt om plikten ej uppfyllts till fullo.

Så upptäcker du mögel

Något som många ställer sig frågande till är hur man på enklast vis upptäcker mögel hemma, och det finns flera punkter att gå efter. Vissa mer uppenbara än andra. Om det till exempel luktar unket eller instängt trots vädring är det troligtvis mögel eller fukt som är boven. Samma gäller om du känner en sur doft men inte kan hitta källan. Men vad som är svårare att få klarhet i är när möglet inte luktar något, men i alla fall har en negativ inverkan på dig som bor i huset. Symptom såsom dåsighet och huvudvärk utan uppenbar anledning kan exempelvis härledas till just ett mögelproblem, speciellt när det finns giftigt mögel i hemmet. Så oavsett om du sett mögel, känt av mögeldoft eller mår dåligt i hemmet kan det alltså vara bra att kolla upp mögel. Värt att känna till är just hur mögel kan ge sig till uttryck, och ska du besiktiga själv är här några tips att tänka på:

  • Tak – kontrollera att allt är helt och att taktäckningen är intakt samt se till så takplåtarna också täcker ordentligt så igen fukt kommer in den vägen.
  • Vind – ser du svarta eller via prickar? Det kan vara svart- eller vitmögel som behöver saneras, spår av dessa mögelsorter kan även ge sig till känna som missfärgningar eller som ett dammliknande lager på råsponten som sitter i innertaket
  • Krypgrunden – Här är vitmögel vanligast så leta efter spår av vita ytskikt på träfiberskivorna, och kontrollera extra noga när du är under badrum, tvättstuga och kök där vatten används ofta. Passa även på att se över så inga spår av röta finns på murstocken och att plasten som finns här är intakt.