Ofta förknippar vi ordet fritidshus med en lite mer primitiv typ av boende, kanske med utedass och sämre möjligheter för dusch och tvätt. Så behöver det dock inte vara. Faktum är att en ny trend sakta uppenbarar sig, en trend där många väljer att lyxa till sitt sommarboende.

Att göra det lite bekvämare i sommarboendet är inte fel. Många väljer att till exempel bygga en spa-avdelning eller en bastustuga i timmer att mysa i efter badet. Denna ingivelse att lägga mer energi på sitt fritidshus kan mycket väl bero på att vi 2020 behövt tillbringa semestern hemma, det vill säga att ta en så kallad hemester. Ett till tecken på det är att fler väljer att köpa fritidshus än förr. I den här texten ska vi titta närmare på vad man ska tänka på om man vill anlägga en bastu vid sitt sommarhus för att skapa lite mer lyx.

Var uppmärksam på regler

Visserligen är det tillåtet att sätta upp en byggnad på sin tomt som är mindre än 15 kvadratmeter. Det är dock viktigt att kontrollera med byggnadskontoret på kommunen om du vill anlägga bastun vid vatten eftersom du då också har ett strandskydd att ta hänsyn till. Det finns fall där människor nekats att bygga bastu just på grund av strandskydd. När det är fastställt att du har tillåtelse att bygga din bastu är det dags att skrida till verket.

Ta hänsyn till material och mått

En bastu byggs nästan alltid av antingen gran eller asp. Om du inte är en erfaren byggare finns numer färdiga moduler att sätta upp. Väljer du en sådan är dessutom alla mått och avstånd redan beräknade. Väljer du att bygga själv är det viktigt att veta att takhöjden i bastun måste vara minst 190 centimeter. Tänk också på hur många du vill ska kunna få plats i bastun. Man brukar beräkna ungefär 60 centimeters sittyta per person.
När det kommer till eldragning och aggregat är det viktigt att anlita en behörig elektriker som kan hjälpa dig. Att pyssla med elen själv är både farligt och faktiskt olagligt. Du kommer också vara tacksam över att du följde alla regler när du sitter i din färdiga bastu och njuter.