Köket är hemmets hjärta. Men hur får man det att slå?

 

Kanske har du gjort allt rätt. Du har stambytt rören. Du har rivit ut den gamla sjuttiotalsinteriören som renoverades på åttiotalet och sen fick en mosaikvägg på nittiotalet. Du brände ut rubbet. Du har köpt den bästa blandaren på marknaden och se på fan, du har till och med fått upp en köksö där i mitten.

Induktionshäll? Javisst.

Avfallskvarn? Sure baby yes.

Liv i luckan? Tyvärr inte. Men varför? Ofta krävs det mer än några enkla inköp för att få köket att vibrera och pulsera av lust. Icke förty. Det finns enkel hjälp att få.

 

Från cell till slott

Till att börja med bör köksskåpen fyllas. Ingenting ekar mer ’hopplös singel’ eller ’dålig amerikansk tv-serie’ än köksskåp som gapar tomma och bara är försedda med det mest nödvändiga. Kanske en osthyvel och möjligtvis en stekspade. Fyll skåp och lådor med högkvalitativa produkter från kitchentime.se. Var inte blyg – ta för dig. Pastamaskin, elvisp, keramikknivar, durkslag och tallrikar: allt behövs för att skapa effekten av liv. Och varför snåla? Vilken slags liv är det du vill skapa effekten av? Nog verkar det mycket trevligare med ett kök där man bakar prinsesstårta och njuter av varandras sällskap över en kopp välling, än ett kök där plasttallrikar är det enda som finns att tillgå.

 

Nästa steg är födan. Råvarorna: allt kött skall bliva hö. Ur mull är du kommen. Från jord till tallrik. Ett fräckt kök behöver fräck mat. Vem vill slå sig ner vid sin köksö och äta köttbullar och makaroner? Nej, handla in ordentlig mat, och rikligt tilltagen ska den vara. Bra råvaror. Potatis. Purjolök. Styckdelar. De fyra sädesslagen, olivolja från Palestina. Och sen lagar du till det. Låt fantasin flöda.

 

Men vem vill sitta ensam vid sin köksö med sin ekologiska festmåltid och se canapéerna, tarteletterna och cruditéerna förfaras? Långsamt bildas en yta över yoghurtsåsen… det handgjorda knäckebrödet mjuknar under gåsleverpastejen… Som visan lyder: Någonting att äta, någonting att dricka – och någonting att hålla kärt.

 

Skaffa ett umgänge eller kanske rent av en hel familj

Människan är ett flockdjur, så varför inte gå med i en förening? Sverige är ett av världens föreningstätaste länder. Vi har schackklubbar, orienteringsförbund och PRO-organisationer som ingen annan nation i världen. Oavsett ålder och intresse (innebandy? Miniatyrfigurer? Fornnordiska språkstammar som tema hos Tolkien?) så hittar du garanterat sammanhanget för just dig. Där kommer du också träffa likasinnade och förhoppningsvis ett gäng glada gamänger som mer än gärna följer med dig hem på middag i nya köket.

 

Kanske hittar du någon där som ditt hjärta klappar extra hårt för? Någon vars skämt om vattenödlornas fortbestånd som får dig att bli varm? Då kan det vara dags att bjuda in till en middag på tu man hand. Visa upp dig och ditt kök från er bästa sida. Var öppen från början med att du letar efter något långvarigt: en stadig relation att vara trygg och trivas i. Att barn är något du ser på kartan inom de fem närmsta åren. Om din middagsgäst inte vänder då, så vet du att du har valt rätt person.