Att konsumera mindre och att ändra livsstil är svårare än vad många tror, men med små skillnader i vår vardag går det att göra stor skillnad. Bara genom att byta till LED-lampor kan man både tjäna pengar och även spara in på miljön.

För några år sedan blev det förbud för den vanliga glödlampan att få lysa upp våra hem. Det var då som många bakåtsträvare började att handla hem och bunkra upp, rädda att de inte skulle klara av en övergång. Men efter ett tag märkte folk att lågenergilampor kanske inte är så dåligt trotts allt. För visst vänjer man sig av allt. Men, man ska nog inte bli för hemmastadd med lågenergilamporna, för vad som är på ingång att riktigt spränga är lysdioderna, eller LED. Det ger även ett mer naturligt sken. När det kommer till dagsljuset så innehåller det ljuset alla färger, men vårt öga uppfattar det som vitt. Detta påminner LED-lampor om i större utstreckning än kompaktljusrör.

Mindre utsläpp

Det finns en fantastisk artikel i Dn.se som tar upp hur mycket energi som sparas när det kommer till att byta ut alla lampor i bilar. Detta från uppgifter av sajten carwinsm.se. Vad de kommit fram till är att om man skulle montera LED-lampor i alla bilar så skulle vi i Sverige bara spara 90 000 ton koldioxid. Detta är en liten skillnad som får stora resultat och som man borde ta på allvar.

Så, när det kommer till lampor och ljus är det inte bara att ta det för givet och ta det billigaste alternativet. Vad man bör göra är att aktivt välja sin led-belysning och att även ta sig en titt online på att handla sina lampor där för att dels få det enklare och även bra priser och stort utbud. För det lönar sig att byta och det är bra att tänka långsiktigt.