Det finns väl få saker som är så härliga att ha som en riktigt skön soffa. En man kan sjunka ner i efter en lång dag, en som man ryms flera i när det är dags för fredagsmys, en som man kan somna i utan att vakna med ryggskott dagen efter. Ja, en soffa är värdefull på många olika sätt. Och man behöver inte längre åka till en möbelbutik för att köpa sig en soffa, det går också att handla online, bland annat kan man köpa billiga soffor från Fyndiq, dygnet runt och varje dag. Vad ska man då tänka på när man köper soffa? Tyget som den är klädd med är en av de viktigare sakerna att hålla koll på, i den här artikeln beskriver Bo Waldling som är expert på att prova möbelkvalité hur ett sådant test kan gå till:

Nötningsprovet, som ursprungligen är en engelsk metod, går till så att tyget spänns fast i en hållare och sedan gnuggas det ett varv mot ett standardtyg. Enligt Möbelfakta var 15 000 varv minikravet för hemmiljö och drygt det dubbla antalet varv för offentlig miljö.
– Det kan fortfarande vara så att man kan få ett nötningstal för ett sofftyg. Ibland kan det vara upp till 80 000 varv, och då kan man ju undra varför de provar så länge eftersom det är ett orealistiskt slitage. Men de kör så länge tygen håller, säger Bo Wadling.

Så tyget är så klart viktigt. Sedan är det bra om stoppningen är en sådan som håller länge, och att soffan inte blir nedsjunken och insutten snabbare än vad som är brukligt. Man mäter stoppningen i volymvikt, hur många kilo stoppningen väger per kubikmeter. Ju högre volymvikt, desto längre livslängd kan man räkna med att dynorna har.