Svenska kök med allt vad det innebär i form av design, inredning och miljötänk. Eftersom miljötänk är något väldigt hett och relevant just nu så är det bara i tiden att de svenska företagen tar upp deras tänk kring material och återvinning. Någon som har tagit fasta på att utveckla sitt varumärke mot ett mer miljövänligt tänk är IKEA som för tillfället befinner sig i hetluften. Deras affärsidé ser ut så att målet ska bli att hyra ut kök som sedan kan återvinnas, istället för att köpa sitt kök så hyr man det bara tillsvidare:

En del saker återvinns bäst av lokala myndigheter som kommuner. Men det finns annat vi kan hjälpa till med, som kök, garderober och madrasser. Kanske kan vi erbjuda en uthyrning av kök till ett lågt pris och därigenom gå från försäljnings- till servicebolag, säger Steven Howard till FT och fortsätter:

– Vi vill ha smartare konsumtion och kanske håller folk på att bli mindre bundna till ägarskap. Ikea genomför redan idag försök med materialåtervinning.

Svenska kök

IKEA är definitivt inte den enda aktören på den svenska köksmarknaden och hos www.99kok.se finner man den största köksguiden på nätet. Här kan man hitta varumärken som Eriksdals inredningar, Härjedalskök och så vidare. De mindre köksaktörerna bör lyftas fram mer och har en hel del att bidra med. Härjedalskök har bland annat en smidig avfallshantering som är helt revolutionerande på marknaden, den är anpassad efter hur vi sorterar soporna idag och består av ett flertal lådor som avfallen läggs i. Den är dessutom stilren och passar in i köket, något som är eftertraktat i ett kök.