Sommaren 2020 är året då du förmodligen stannar hemma och tillbringar den mesta av tiden i trädgården. Ta tillfället i akt att fördjupa dina kunskaper om blommor och köksväxter. Kanske vågar du till och med bjuda över grannen på en kopp kaffe och diskutera kompostering och gödsling.

Trädgården blir en plats att hitta lugn och avslappning på år 2020. Det låter kanske motsägelsefullt, eftersom en trädgård kan ta mycket tid och arbete i anspråk. Men det finns vissa knep att ta till för att slippa känna stress.

Avkoppling och återhämtning i trädgården

Låt trädgården bli lite vildvuxen, den behöver inte vara perfekt. En stor trend inom inredning just nu, såväl inomhus som utomhus, är nämligen att hämta inspiration från naturen. Låt gärna någon del av trädgården vara ostädad, så att insekterna har någonstans att hålla till. Dessutom finns det många smarta lösningar som minskar arbetsinsatsen, till exempel automatiska bevattningssystem och batteridrivna trädgårdsredskap. Hos Gardenstore.se hittar du allt du behöver inom trädgård.

Blommor ger mångfald

Hållbarhet är ett ledord år 2020. Numera finns en stor medvetenhet om bin och insekters värdefulla insatser i trädgården. Som pollinatörer är de livsviktiga för den biologiska mångfalden. Därför är det inne att odla sommarblommor, alltså blommor som bara blommar en säsong, för att locka dem till vår trädgård. Något som inte bidrar särskilt mycket till mångfalden är våra gräsmattor. 2020 är året då det är dags att börja se annorlunda på de gröna ytorna och utnyttja dem på nya sätt. Det är supertrendigt att göra om en del av gräsmattan till äng. I handeln finns blandade ängsblommor att köpa i påse.

Växter och blommor med flera funktioner

Överlag är den hetaste trenden att odla funktionella växter sommaren 2020. I år ska du välja bort växter som inte har några ekologiska fördelar, och istället satsa på lättskötta blommor och buskar. Kryddväxter, grönsaker och bär är vackra att se på och kan skördas och användas i köket. Det finns också många ätbara blommor att odla. Flera köksväxter stoltserar med fantastiska blommor och kan delvis ersätta blomsterrabatterna. Plantera gärna prydnadsblommor och köksväxter tillsammans, så att de gemensamt kan dra nytta av alla ditlockade insekter.

Några ätbara blommor och köksväxter

  • Viol
  • Ringblomma
  • Pensé
  • Squash
  • Gräslök