Nuförtiden kan man köpa nästan alla upptänkliga sorters bestick på nätet. Finns det då någon anledning till att göra detta? Ja, det gör det. Bestick kan faktiskt förbättra smakupplevelsen avsevärt.

Fram till åtminstone 1960-talet var det inte ovanligt att byggjobbare, skogsarbetare och andra som arbetade utomhus drack sitt termoskaffe ur porslinskoppar, något som inte var så populärt hos deras fruar. De ansåg dock att kaffe krävde koppar som inte lämnade alltför mycket bismak, vilket den tidens stryktåliga muggar i bakelit eller metall gjorde. Som av en händelse ökade de den svenska porslinsindustrins intäkter rejält på köpet.

Många tycker att asiatisk mat smakar bättre om den äts med pinnar, och på samma sätt förhåller det sig med andra typer av bestick. Väldesignade bestick i bra material ger en helt annan smakupplevelse än någonting från IKEAs andrasortering.

Ska det vara riktigt fint är det dock ett helt annat material som gäller, nämligen horn. Horn är det enda material som inte lämnar någon som helst smak, och därför används det ibland för att servera iransk kaviar och liknande delikatesser. Å andra sidan har horn en stor nackdel – det stinker när det kommer i kontakt med vatten. Det kan därför inte diskas, som vanliga bestick.