Har tiden passerat och barnen blivit vuxna? Det stora huset som en gång var fullt av barn och glädje ekar nu tomt, och känns alldeles för stort. Men ska man sälja? Eller räcker det kanske bara med renovering? Anpassar huset mer efter ett ensamt par utan barn? Eller är det bättre att bara flytta från villan, för en lugn fortsättning i en lägenhet i stan? Det här är en fråga som de flesta tar sig an när barnen lämnat hemmet. Och det är ju inte så konstigt heller, det är ju faktiskt himla märkligt att plötsligt leva utan barnen i hemmet. Vad folk dock ofta tänker på, är att en renovering kan vara värd att göra oavsett om man väljer att stanna eller flytta. Om du renoverar, och vill stanna för att det blev mer trivsamt i huset så är det ju bra. Bra är det också om du  renoverar eftersom det oftast är lönsamt att renovera vid husförsäljning.

En ny trend som mäklarna har noterat är att bostadsspekulanterna i allt högre utsträckning vill ha bostäder som är färdiga att flytta in i direkt utan att någon renovering krävs.

Så står det i en artikel som handlar om försäljning av hus i Svenska dagbladet. Det visar ju verkligen att en renovering kan vara värd att göra. På så vis kan man kanske lägga lite extra pengar på nästa bostad, så att den också är helt nyrenoverad  vid inflyttning. Om man nu väljer att sälja efter renovering. Det är inte heller lika omständligt att renovera längre som det var en gång i tiden. Mycket hjälp finns att hitta på nätet, både vad gäller material och byggkontakter. Hjälp när man ska renovera hus med byggupplysningen.se är ett alternativ. Där hittar du allt vad du behöver veta, och din renovering kommer helt klart att gå smärtfritt. Sen finns det ju också saker som man inte kan göra helt själv, och som man kan lära sig genom att läsa på internet. Vissa saker måste man utbildas i för att lyckas, och då kan det vara smart att kontakta ett proffs för hjälp med renoveringen istället för att du försöker att göra det själv. Dumt är det ju faktiskt om det blir fel och man måste göra om renoveringen. Då kan det faktiskt sluta som så att du istället förlorar pengar, vilket verkligen känns som en onödig sak – eller hur?

Några av de saker du inte ska försöka dig på själv är dessa:

  • Badrumsrenovering med ledningar etcetera.
  • El och kablar. Kontakta istället en elektriker som kan hjälpa dig så du inte kopplar fel.
  • Köksrenovering. Kakla kanske du kan göra själv, men allt som har med ledningar är någonting du ska undvika om du inte är helt hundra på hur du ska gå tillväga.

Hjälp finns ju att få vid renovering så utnyttja det om du kan. Glöm inte heller att rot-avdraget gör det billigare för dig, vilket betyder du helt klart kommer ha råd att anlita hjälp!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid en stor renovering kan det vara värt att bo någon annanstans under tiden. Bilden är ett exempel på hur det kan se ut vid en badrumsrenovering.