När du ofta har släkt och vänner på besök kan det vara skönt att faktiskt ge dem ett gästrum att husera i under tiden de är på besök, och även det lilla hemmet har plats för ett gästrum – det gäller bara att planera och tänka till lite för att fixa fram ett. Här är några tips på gästrumslösningar du inte trodde var möjliga.

När du bor på ett sådant sätt att det ofta är lättare för vänner och familj att sova kvar när de kommer över på besök kan det vara skönt att ha ett gästrum, både för dig egen och för deras skull. Men om du bor litet kanske ett gästrum känns som något du inte har plats för, men så behöver det inte vara. Börja med att kolla på bäddsoffor online och se vart i hemmet du har plats för en sådan och vips har du lagt grunden till att skapa ett gästrum för när du har besök och som kan användas till anat när det bara är du hemma. För visst går det att inreda även små rum till gästrum, allt du behöver göra är att tänka kreativt.

Tänk på färg, form och förvaring

Ett gästrum behöver inte inhysas i ett stort rum utan kan med fördel vara i ett av dina mindre utrymme hemma, så länge du kan skärma av det för att göra delen mer privat för den som ska sova där. Något du kan tänka är att inreda rummet som ett litet sovrum och lägga fokus på att få rummet att kännas större. Vad till exempel Elle Decoration tipsar om är att välja en neural väggfärg och satsa på smart förvaring. Möbler, såsom bäddsoffor, som kan användas för två olika ändamål är att föredra. Då behöver rummet inte stå oanvänt när du inte har gäster över. Andra saker att fundera över rent inredningsmässigt är dessa:

  • Sätt upp krokar för avhängning på vägg i stället för en garderob.
  • Se till att det finns småbeslysning så gästen kan läsa kvälls- eller nattetid utan att behöva tända taklampan.
  • Sätt upp en rullgardin om rummet har fönster och häng upp mörkläggningsgardiner.

Vanliga inredningsmisstag

En bra sak att lägga på minnet även när du inreder ett gästrum är att säkerställa så du inte gör de klassiska inredningsmissarna såsom att välja en för liten matta, addera för mycket inredningsdetaljer som gör att rummet känns stökigt eller att du bara inreder i en tråkig monoton färgton med till exempel vita väggar och vit inredning – det tar helt bort myskänslan och gör rummet kallt och sterilt. Fokusera i stället på att göra rummet väl ombonat med praktiska lösningar så din gäst kan stanna fler än bara en natt utan att känna sig instängd. Till exempel behöver du inte möblera alla möbler längs väggarna för att skapa rymd i rummet utan kan maximera utrymmet på andra sätt.

I den här inredningsvideon tipsar man till exempel om fen olika sätt som du kan göra så att gästrummen har olika ändamål beroende på vem det är som använder rummet – du eller gästen. Varför inte låta dig inspireras av denna när du planerar hur just ditt gästrum ska vara?