Vad ska du tänka på när du väljer inredning, skåp med mera till ditt kök? Vilka material ska du välja? Läs mer här och bli inspirerad!

Hemmets hjärta? Det är för många människor det egna köket. Det är ett av bostadens allra viktigaste rum, där vi inte enbart lagar mat utan också umgås med familj och vänner. Av den anledningen är det många som lägger lite extra krut vid köket när det börjar bli dags för renovering. Det är här som beslutsångesten ofta börjar; plötsligt ska det tas ställning till vilka material som ska användas, vilken inredning som passar med mera.

Planera det nya köket

Är du ute efter ett klassiskt kök, ett modernt – eller någonstans mittemellan? Nyare och äldre designelement går att kombinera med lite känsla. En av kökets centrala delar, räknat till utrymme för matlagningen, är bänkskivan. Material med lång hållbarhet är kvarts och komposit som dessutom är ett otroligt snyggt inslag i köket. Till skillnad från betydligt enklare bänkskivor av trä får du ett starkt material som till störst del består av natursten.

I övrigt handlar ett nytt kök om en stor portion planering. För det ändamålet finns det ena sofistikerade digitala ritverktyget efter det andra, men faktum är att du kommer långt enbart utrustad med penna och papper. Det behöver heller inte vara något så komplicerat som en 3D-ritning. Har du ingen lust med att rita upp ditt blivande kök kan du i alla fall skriva ned dina idéer och kommunicera dessa med en byggare.

Detaljerna viktiga för slutresultatet

En miss som många gör är att missa detaljerna som utgör den ack så viktiga helheten. Här är det lätt att fokusera så pass mycket på de centrala elementen i köket att övriga inredningsdetaljer i det närmaste glöms bort. Försök här att tänka så ”komplett” som möjligt. Vad är det som gör ett utrymme trivsamt och mysigt? Du kan exempelvis använda dig av:

  • Ljuslyktor, en mysfaktor som aldrig går ur tiden.
  • Mattor! Skönt för fötterna och ger rummet ett lyft.
  • Blommor, krukväxter och liknande gör köket än mer levande.

Viktigast av allt: gå på magkänslan även vid en renovering!