Att ha en trevlig hemmiljö är viktigt för många människor. Vi uppskattar alltid ett hem där det är rent och snyggt och där inredningen reflekterar oss själva som personer och som fyller en såväl estetisk som praktisk funktion. Om du arbetar mycket brukar det alltid kännas lite extra härligt när man kliver in genom sin egen ytterdörr efter en lång arbetsdag. Därför är det viktigt att du trivs i ditt hem då det är där du spenderar din lediga tid. Har du inte tid eller ork att städa och putsa fönster? Inga problem. Idag finns det ett flertal bra företag som erbjuder hushållsnära tjänster till en rimlig peng. Dessutom har det blivit ännu bättre sedan det så kallade RUT- avdraget kom 2009.

RUT – Avdraget

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Tjänster som ingår i det vanliga hushållsarbetet. Det kan handla om allting ifrån gräsklippning till städning. RUT- avdraget innebär att du som kund har rätt att betala halva arbetskostnaden för den tjänst som utförs inom RUTs riktlinjer. Det som är viktigt är att du i förväg kontrollerar att företaget du anlitar har F-skattsedel. När arbetet sedan är utfört får företaget i sin tur resterande belopp betalt av Skatteverket.

Alliansen tycker att tjänsten underlättar för jämställdheten och menar att kvinnan som i störst utsträckning idag är ansvarig för hemmet, nu kan satsa på karriären, med högre lön och pension som följd.”

Om du ändå inte är intresserad av att anlita hjälp utifrån, trots RUT-avdraget finns det såklart andra sätt för att skapa en trivsammare hemmiljö. Ett bra tips är att satsa på att fylla alla rum och om du har en balkong/uteplats med blommor. Förutsatt att du faktiskt kommer ihåg/hinner vattna dem regelbundet. Blommor är nämligen ett enkelt sätt att skapa en harmonisk stämning, både genom att de luktar gott och att de är väldigt vackra att titta på.