De senaste åren har en renoveringsvåg svept fram över Sverige, och dragit med sig många människor. Svenskar i alla delar av landet byter ut fönster, lägger nya golv, uppgraderar badrummet med bastu och jacuzzi, byter innerdörrar eller utrustar köket med gas- eller induktionshäll.

Vad är det då som får människor att lägga tid och pengar på allt detta renoverande. Det finns flera olika anledningar. En första anledning kan vara att man helt enkelt vill förbättra sin bostad, kanske sätta upp en vägg för att skapa fler rum när man fått tillökning i familjen, eller bryta upp ett trägolv som börjat murkna.  Det handlar om att göra bostaden mer praktisk och beboelig, helt enkelt.

Sedan finns det de lyxigare renoveringarna, som en del skulle placera i samma kategori som de ovan nämnda, och som andra skulle döma ut som onödiga. Faktum är dock att en del sådana här renoveringar går fruktansvärt fel, exempelvis när någon i en bostadsrättsförening tar ner en bärande vägg. Sådana åtgärder kan få obehagliga konsekvenser för grannarna. Det är sällan det är absolut nödvändigt för någon att få färre rum i lägenheten, därför kan en sådan åtgärd sägas vara onödig.

Alla som någonsin hört någon nämna någonting om bostadspriserna i de svenska storstäderna vet att det går att tjäna pengar på att sälja en villa eller en bostadsrätt. Att renovera sin bostad kan ge en värdeökning som vida överstiger kostnaden för själva reparationen. Därför säger en del att det är mer lönsamt att renovera än att arbeta övertid.