Kalksten är bergarter vilka i huvudsak består av mineralet kalkspat. Det är vanligen en sedimentär bergart som bildas av skalrester från olika djur (till exempel koraller och snäckor). I Sverige kan man se exempel på det här i gotländska silurkalkstenen. Beroende på när och under vilka omständigheter kalkstenen tagits fram, har kalkstenen olika egenskaper. Många av världens längsta grottor utgörs av kalksten, och i Sverige är den längsta grottan Korallgrottan som ligger i Jämtland och är 6 kilometer lång. Kalksten kan användas till mycket, man kan till exempel ha kalksten som bänkskiva. Man kan också använda det som golv (vanligt i offentliga miljöer på till exempel flygplatser). Ett annat stort användningsområde är gödningsmedel, vilket används inom jordbruket. Man kan också använda det för kalkning av sjöar.
Sveriges största kalkstensbrott ligger på Gotland, och har på senare tid diskuterats vilt. Anledningen till att kalk har blivit någonting som engagerar många är för att företag vill göra klakbrott, på just Gotland. I en artikel i DN har man skrivit om en ilska som utbröt i samband med ett planerat kalkbrott på Gotland. Det är till och med folk som gömt sig i skogarna för att deras natur inte ska förstöras. Många är väldigt oroliga över vad som komma skall, och hoppas på att deras protester ska kunna stoppa kalkbrytningen.
– För oss som bor här handlar det inte heller bara om Ojnareskogen, utan att hela Gotland håller på att bli som en schweizerost. Det är fråga om jättelika hål i landskapet, säger Gotlandsbon Marie Hedrén till Dagens nyheter.